Het is tegenwoordig van essentieel belang dat je WordPress website responsive is; met andere woorden, dat hij er op elk apparaat goed uitziet. In dit artikel leggen we uit wat responsiveness precies is, waarom het belangrijk is en hoe je een mobiele website kunt maken met WordPress.

Wat is responsive en waarom is het zo belangrijk?

Steeds meer mensen maken gebruik van hun tablets en smartphones om te internetten. Sterker nog, het gebruik van mobiele apparaten is het gebruik van desktop computers en laptops overstegen. Maar als jouw website niet geschikt is om op een kleiner schermformaat te bekijken en te gebruiken, dan zullen je bezoekers snel weer wegklikken. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 66% van de smartphone gebruikers gefrustreerd raakt door het gebrek aan responsive design en door trage laadtijden. En je wil natuurlijk niet dat je bezoekers gefrustreerd raken!

Om te voorkomen dat je bezoekers wegklikken is het zaak dat je je website responsive maakt. Een responsive website is in staat zich automatisch aan te passen aan het schermformaat van het apparaat waarmee de site wordt bezocht. Teksten, afbeeldingen en video’s worden automatisch geschaald zodat ze goed zichtbaar en goed leesbaar zijn. Ook navigatie-elementen worden automatisch aangepast. De content wordt dus op zo’n manier ingedeeld dat elke bezoeker een optimale gebruikerservaring krijgt.

Hoe maak ik een mobiele versie van mijn WordPress website?

De meeste nieuwe WordPress thema’s die worden uitgebracht zijn 100% responsive. Als je een responsive thema hebt hoef je eigenlijk niets meer te doen behalve even controleren of je website er echt goed uitziet op alle apparaten. Maar als je een ouder WordPress thema hebt, dan kan het zijn dat je site niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Je kunt dan overwegen om een nieuw thema te kiezen dat wél responsive is.

Maar er zijn ook andere oplossingen! Er zijn namelijk verschillende plugins verkrijgbaar waarmee je heel eenvoudig een mobiele variant van je huidige WordPress website kunt creëren. Hierbij kun je denken aan WP Touch, WordPress Mobile Pack, JetPack en WP Mobile Detector. Maar je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om een aparte mobiele website te bouwen die los staat van je ‘desktop’ website.

Hulp nodig?

Wil je ook een mobiele website maken met WordPress, en kun je wel wat hulp gebruiken? Download dan de WP Handleiding! Deze digitale, Nederlandstalige handleiding bevat stap-voor-stap instructies waarmee je binnen no time een mobiele website maakt met WordPress. Ga naar www.wphandleiding.nl en download WP Handleiding!

Website  |  Alle artikelen van deze schrijver