Het is misschien wel het vervelendste dat er op technisch gebied kan gebeuren: dataverlies. Bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Op persoonlijk gebied kan het al vreselijk zijn om dierbare foto’s kwijt te raken, en op zakelijk gebied zijn de gevolgen vaak nog veel desastreuzer – er zijn zelfs gevallen bekend van ondernemingen die failliet zijn gegaan als gevolg van dataverlies. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn om dit soort ongelukken (bijna) geheel te voorkomen. Met een goede back-upstrategie kunt u er namelijk voor zorgen dat u altijd een kopie van uw bestanden klaar hebt liggen!

Oorzaken dataverlies

Om dataverlies te voorkomen, is het allereerst belangrijk om te weten waar het probleem door veroorzaakt wordt. Veel mensen denken dat virussen en hackers het grootste gevaar vormen, maar veel vaker blijkt een technisch defect of een fout van de gebruiker het probleem te vormen! In maar liefst 70% van de gevallen wordt het dataverlies veroorzaakt doordat de harde schijf of de hardware van een computer vastloopt, en 11% van het dataverlies komt doordat de gebruiker per ongeluk en bestand verwijdert. Diefstal heeft met ongeveer 8% van de gevallen te maken, en virussen en hackers zorgen samen maar voor 2% van de problemen.

Regelmatige back-ups

De eerste regel om dataverlies te voorkomen, is om regelmatig back-ups te maken. Dat lijkt bijzonder vanzelfsprekend, maar toch zijn veel mensen ontzettend slordig met hun back-uproutine – waardoor ze na een crash alleen nog maar hun documenten van een jaar geleden over hebben! Zorg daarom dat u altijd zorgvuldig blijft, want zelfs de beste computer kan crashen. Eventueel kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van back-upsoftware, die automatisch af en toe een nieuwe kopie maakt. Zelfs als u het handmatig doet, hoeft het maken van een back-up echter niet veel tijd te kosten – en het zal u zeker flink wat ongemak besparen!

Verschillende locaties

Regelmaat is echter niet de enige vereiste wanneer het om back-ups gaat: ook variatie in de opslaglocaties is van groot belang. Als je je documenten alleen op een externe harde schijf opslaat, kan die makkelijk vastlopen. Als je alleen een usb-stick gebruikt, kan die eenvoudig kwijtraken of gestolen worden. Een combinatie van verschillende mogelijkheden is daarom de veiligste en meest effectieve manier om dataverlies te voorkomen! Een online opslag kan ook een goede aanvulling vormen: zo weet u zeker dat uw bestanden nog ergens te vinden zijn, ook als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Bewaar back-ups in ieder geval altijd zo ver mogelijk van elkaar.

Misverstanden

Sommige mensen denken dat ze hun bestanden niet hoeven te kopiëren wanneer ze de computer weinig gebruiken. Een computer die maar zelden aanstaat kan echter net zo goed vastlopen of gestolen worden! Ook wordt vaak vergeten dat back-uplocaties – ook USB’s – net zo goed vast kunnen lopen als computers zelf! Ten slotte zijn er nog altijd mensen die hun back-ups op DVD maken. Dit heeft echter een aantal nadelen: zo kunnen bestanden op een DVD niet meer gewijzigd worden als ze er eenmaal opstaan, en ook kan een klein krasje er al voor zorgen dat een DVD onleesbaar wordt.

Programma’s

Er zijn verschillende programma’s op de markt die je helpen op een goede back-upstrategie te ontwikkelen een goede optie is hier immortalfiles

Schrijver

Website  |  Alle artikelen van deze schrijver